Tove Johansen fortæller om TORNVED

Min barndom i Tornved


Jeg hedder Tove Johansen og er født d. 28-12 1926 i det store røde hus Holbækvej 110 i Jyderup min mor hed Ella, min far hed Viggo Jensen.


Køllevej 2


Da jeg var omkring 5 år flyttede vi til Køllevej 2 som far havde bygget. Da jeg er 7 år dør min mor og jeg kommer til at bo hos min bedstemor og bedstefar ( fars forældre) de hed Sine og Christian Jensen, Bedstemor og Bedstefar boede i et lille hus lige ved siden af Englevåd mejeri ,og jeg kom meget ind hos mejeribestyrerens, de hed Berg.
Min far flyttede senere til Tornved Byvej , hvor han havde noget gartneri og en æggetur, da jeg blev større hjalp. jeg ham efter skoletid og fik også lov at komme med på æggeturen, det var dejligt, knap så dejligt med gartneriet, at plante kål og porrer og senere når gulerødder og selleri skulle vaskes inden de blev solgt inde i Jyderup.
Min far passede også leddet ved jernbanen om aftenen, der var et ledvogterhus , der hvor broen nu er .
Men jeg kom mange steder i Tornved især hos Elisabeth og Karl Kristiansen d. første gård på v. hånd, så gik jeg ærinder for Elisabeth især med mad til Line som var lidt underlig og boede i et lille hus overfor, om sommeren, om vinteren boede hun på de gamles hjem i Jyderup. Elisabeth og Karl havde ingen børn selv, så jeg blev lidt reserve.
I det midterste hus ud til vejen på h. hånd var der isbod.


Gadekæret.

Ved gadekæret var der om sommeren sommetider Luftgynger. Og en tur til Tornved Bjerg var altid spændende.


Søndagsskole.

Vi gik i søndagsskole hos Anna og Vilhelm Jensen. de boede på Rønnegården.


Tornved skole.

Jeg startede med at gå i skole i Tornved forskole ude ved cementvejen, Bedstemor fulgte mig, jeg havde skuldertaske og rødt penalhus, som jeg havde fået af min faster Vi fik kakao og boller den første dag.
Der var 3 klasser vi var 4 i første klasse. lærerinde frk. Rolsted senere kom frk. Friis.
Efter 3 klasse kom jeg i Jyderup kommuneskole, Inger som jeg havde siddet sammen med kom i parallelklassen, jeg ved ikke hvorfor. Det var ikke så rart for os udefra, at komme til kommuneskolen vi blev mobbet. Jeg var glad for regning og min far var god til at forklare det for mig, ellers var jeg mest glad for lærer Juul og Else Gybel. Vi var nok alle sammen bange for lærer Vamberg. I klassen i Jyderup var vi nok omkring 20., jeg ville helst sidde nede bagved, efter skoletid hjalp jeg min far med hans gartneri i Tornved.


Besteforældres hus.

Hos Bedstemor og Bedstefar havde vi to stuer soveværelse. En hverdagsstue med bord og stole og en buffet med et ur på, en pæn stue med plys og nips og køkken, vi havde kakkelovn og brændekomfur i starten havde vi petroleumslys senere kom der jo elektrisk .Bedstemor vaskede på brædt. Mit tøj syede Bedstemor.


Købmanden.

Vi købte vores dagligvarer i Tornved Købmandshandel.


Jydrup kirke.

J eg blev konfirmeret i Jyderup kirke af pastor Sørensen 6 april 1941 , jeg havde hvid kjole og vi var den nærmeste familie bagefter ca. 10, jeg tror vi fik suppe og steg og så var der eftergilde for naboerne med kaffe og kage, min andendagskjole var bordeufarvet og jeg havde en brun frakke. Jeg fik en ny cykel af min far, den havde været gemt på loftet
Min Bedstefar døde da jeg var 14 år og min far giftede sig igen, da jeg var 15 år.
Jeg kom ud at tjene først som formiddagspige på de gamles hjem og senere et halvt år på Jyderup Maskinfabrik. Jeg fik derefter pladser i Eskebjerg og omegn og levede mit ungdomsliv der, gik til gymnastik og forsamligshusbal og film og ellers cyklede vi til Jyderup i Biografen, men jeg syntes, jeg havde et dejligt ungdomsliv.
Jeg kom tilbage til Jyderup og fik plads i huset hos Savværksejerens, der traf jeg Levy som arbejdede på Savværket, vi blev gift da jeg var 23 år.
Da jeg var barn var der i Tornved 5 gårde 1 mølle, 1 købmand, 1 smed, 1 tømrer 1 skole ( forskole v. Cementvejen) 1 gartneri


Englevåd mejeri.

Englevåd mejeri kærnede smør og lavede ost.


Tornved mølle.